Hildaskrypin

En i mängden

Fattig och Twilight-galen. Tur man har hunden.

Publicerad 2010-03-31 12:05:12 i Allmänt,

Den här månaden är inte så rolig nej. Som vanligt så bestämde sig räkningarna som betalas mer sällan att rasa in samtidigt... Utöver det hade jag ju beställt hem Twilight-filmen "New Moon"... Typiskt. M får stå för eventuellt mathandlande denna månad (ja storhandlat har vi ju gjort), och jag får nog ta och tigga pengar av någon om jag ska kunna köpa något på kryssningen jag ska på nästa helg. Hmm. Själva kryssningen är ju betald och klar, det gjorde jag redan förra månaden och där ingår buffén, men det kan ju vara skoj att kunna ta sig en drink eller sju. 

"New Moon" var som förväntat underbar. Eller ja, egentligen så är den väl rätt medioker, men eftersom jag är så kär i böckerna och själva karaktärerna så bara måste jag älska filmen också ;-) Är lite hemligt kär i Robert Pattinson som spelar Edward. Sambon bara skrattar åt mig när jag suckar lite förälskat.  

Tur att man trots en tom plånbok har en fantastisk hund att umgås med! Det är så skönt att ha sällskap under dagarna och få ta den där skogspromenaden på eftermiddagen. Det absolut skönaste är ju att jag kan ha honom lös så han får springa av sig i sin egen takt.
Idag träffade vi Otto med tillhörande matte i skogen. Hasse och Otto kommer fantastiskt bra överens och det är en fröjd att se dom två rusa runt tillsammans. Genuin glädje kallas det. Som vanligt hade jag inte kameran med mig denna gången heller =/ vore kul att få kompisarna på bild!

Ja, vi får hoppas att denna dagen går fort så jag får krama om min fantastiska M. Bästa stunden på helda dagen!

Aktiviteter i skogen

Publicerad 2010-03-29 13:59:41 i Allmänt,

Eftersom Hasse börjat få bomull i öronen, så bestämde jag mig för att köra lite mer samarbetsträning i skogen idag. Han fick gå lös som vanligt, men så fort jag märkte att han började vandra runt i sin egen värld och skita i vad jag gjorde och sa, så gömde jag mig bakom ett träd. Första gången fortsatte han gå och gå. Sniffade runt lite och lyssnade på alla nya spännande fågelljud. Plötsligt märkte han att han var ensam. Jag var väldans nyfiken på hur han skulle reagera. Han kikade runt ett tag och lyssnade, sen rusade han tillbaka samma väg vi kom. Han sprang t.o.m. förbi mig där jag satt och tröck och jag brast ut i skratt över hans lite ängsliga beteende. Oj vad glad han blev när han upptäckte mig! Massor med godis och beröm blev det och jag hade förberett mig med att ha en pinne i handen, så den slängde jag iväg som extra skoj belöning.

Efter några gånger höll han bättre koll på mig ;-)

Hittade ett nerfallet träd som jag passade på att utnyttja. Hasse är lite klumpig av sig, så jag har börjat träna balansövningar med honom. Hemma kan jag dra fram stolar, lådor och annat bra som han kan få balansera på. Lade upp ett spår med godis på stocken och sa "varsågod"! Det tog några gånger innan han fattade att han inte ska hoppa upp med full kraft, för då ramlar man ner på andra sidan *s* men han lyckades till slut! Lite vingligt var det och det gick sakta, men det blir nog bättre ju mer vi håller på!

Han har fått leta godis och jaga pinnar. Har tränat mer på "loss", så han inte ska springa iväg med pinnen det första han gör. Går ok, men inte bra ;-)

På slutet av promenaden lyssnade han riktigt fint på mig igen, så vi ska nog ta och fortsätta på det här spåret. Jag måste däremot försöka hitta lite andra övningar vi kan göra så det blir variation. Han ska ju inte hinna tröttna på aktiviteterna.

Tänkte även köpa billiga agility-hinder på Rusta. Har ju massor med plats på tomten, så vi får se om han tycker det är kul det också.

Nu ska jag stoppa i mig lite mat, hänga tvätt och sen blir det till att jobba!

Hej hej!

Publicerad 2010-03-27 22:29:21 i Allmänt,

Haha, fan va kul det är med hundträning. Ibland får man för sig att man vill lära in ett trick, men vovve bjuder inte så ofta (eller inte alls) på beteendet och det är svårt att fånga. Sen helt plötsligt så bjuder han på det hela tiden när en köttbulle kommer fram. Att vinka är ett av dessa saker. Så nyss så skulle jag fotografera HasseNasse och han började vinka som en tok! Skitkul!



Ibland blir man lite ivrig och försöker bryta sig in i mattes hand istället         

Bilderna är usla, eftersom min kära vän, externa blixten, inte vill samarbeta med mig just nu. Använde den inbyggda blixten och ja... det syns på resultatet.

Självklart får man va i soffan!                               

Snyggo!                                                                                          

Har precis klippt ner honom massor och det blev rätt jämnt! Fast nu ser han så liiiten ut! Men otroligt söt...

"Har du köttbulle i soffan??"                                                      

"Hejdå på er!" *Vinkevink!*                                                            

Bröllopsplanerande suger

Publicerad 2010-03-25 13:30:08 i Allmänt,

Ärligt talat. Det är fan inte kul någonstans. Man vrider och vänder på det, men hittar alltid något som blir krångligt med upplägget. Alltid är det något som gör att det inte funkar. Just nu tror vi att vi kommit fram till det minst sugiga alternativet, men bra är det inte. Sorry, men det kommer bli omständigt för en del personer. Så får det ändå bli.

Den lediga helgen ska alltså ägnas åt bröllopsplanerande och research. Blääh. Jaja, snart är dagen D här och sen är man äntligen Fru!

Har tagit en sväng i den blöta skogen med Hasse. Det finns en glänta där snön smält nästan helt. Kändes magiskt att se jycken rusa runt i en massa grönska och ruttna löv från hösten. Fast han ser fan ut därefter också. Krull är inte världens bästa om man inte gillar att duscha av hunden regelbundet vid sämre väder. Ska ta och spola av honom lite snabbt nu, innan lunchen ska ner i magen.

Sen blir det jobb! Vad var det Hitler och hans gäng tyckte? Arbeit macht frei, eller nåt sånt. Hmm... Nä.

Telepati

Publicerad 2010-03-22 12:31:22 i Allmänt,

...eller något liknande.

Jo ibland undrar jag om inte mor min kan läsa tankarna mina. Det händer ofta att jag tänker på något och någon timme senare ringer hon och pratar om just detta. Det senaste exemplet är min brudklänning som jag lämnat in hos skräddaren. Jag har fått i uppgift att köpa en BH som ska sys in i själva klänningen. Funderade i morse om jag kanske ska ta och snylta lite på mor min och åka till Kista för lite BH-shoppning, så får hon pröjsa kalaset. Imorgon är min lediga dag, så då hinner jag ju! Bestämde mig inte för att göra just så dock.

Någon timme senare ringer hon och tar upp just detta. Hon undrade om inte jag skulle komma till kista och handla BH till klänningen. Som den underbara dotter jag är så lade jag upp att pengarna börjat sina så här strax innan lön. Både mor och jag vet vad det betyder. Kan du betala mamma? Javisst det kunde hon! Så det lutar åt att jag ska till Kista imorgon ;-)

Här får ni lite bilder att beundra:

Hasse har börjat förstå att det är rätt skoj att hälsa på män i verkstaden. Man får godis ibland, och ramlar det inte ner någon godis i halsen, så blir man väldigt ofta kliad vilket är rätt skönt. 

Man blir trött av att hålla koll på folk.            

Kompisar:

Idolbilder på Enzo:                                                                          

                                                        

 

Snipp, Snapp, Snut så var helgen slut!

Publicerad 2010-03-16 11:03:59 i Allmänt,

Eller nåt sånt.

Det var min tredagars-helg och självklart kändes det som en enorm lättnad i torsdags kväll när jag äntligen fick gå hem. Hmm, ja vart fan tog den helgen vägen?

I fredags blev det, efter en dag på verkstaden, dusch av hund. Många schamponeringar blev det! Oj vad han blev skitig! Inte nog med att all fukt gör att hans päls suger åt sig smutsen i verkstaden. Den suger åt sig all skit på promenaderna också! *s*

Hasse fick stanna hemma en stund och torka medan jag och M drog in till stan för att gå på bio. "Farsan" blev det. Jag tyckte den var jättebra. Sambon tyckte den var ok. Den går att se iaf! Rekommenderar den! Det blev middag på stan också, så vi hade en riktig "parkväll". Så mycket romantik blev det dock inte. Mestadels elaka gliringar fram och tillbaka, haha! Det var en bra kväll ;-)

Lördagen blev äckligt nyttig och vi städade, handlade, åkte en sväng till tippen, skjutsade folk, åkte till garaget och hämtade ett skåp etc. Men till slut kom det trevliga med lördag. Middag och vin (till mig alltså, M körde ju *elakt flin*) med vänner! Perfekt avslutning på lördagen.

Ja jag hann faktiskt klämma in en hel del promenader i skogen med Hasse, bland alla aktiviteter. Jag bryr mig inte ens om att ta med långlinan längre. Tar på honom det vanliga kopplet och knallar ut i skogen, kikar runt lite och släpper honom. Hittils har hundmötena gått bra. Han stannar ju till av sig själv när han ser en hund eftersom han vill kolla om det är någon han känner. Då hinner jag avbryta fokusen och knallar upp bredvid honom och kopplar honom. Ibland är han så upptagen med att nosa runt att han inte ens märker att vi får möte, så då kallar jag bara in honom. Bekvämt! Vågar dock inte vara överpositiv och väntar på ett bakslag. Det går aldrig smärtfritt hela vägen ;-)

Bilddags!
Hasse med bästisen Enzo på verkstaden


Kikar efter sitt godis. "Jag sitter juh!"


Tar ett snack med husse om vad som behöver göras.


"Du skruvar så här", säger husse.


Men det där fixar ju husse galant, så Hasse satte sig och vaktade dörren tillsammans med Enzo istället.


När Enzo åkt hem, satt Hasse och stirrade efter sin vän ett bra tag. Nu är man återigen utelämnad till mattes grymma regler. Slut på det roliga! ;-)


"Åh... Enzo...." *Hasse drömmer sig bort*

Överraskad

Publicerad 2010-03-11 11:57:52 i Allmänt,

Jag har ju som inte lagt upp någon plan över träningen med Hasse. Jag tar det som det kommer bara. Ibland bjuder han på något beteende och jag hakar på och belönar. Vissa dagar är han lite odrägligare än andra och då kräver jag inte några nya saker överhuvudtaget, utan kör bara standardkraven. Försöker vara så konsekvent som möjligt.

Två dagar i rad har jag haft honom lös i skogen nu. Nästan hela promenaden. Vi har inte mött några hundar, så jag vet inte hur det hade gått med den saken, men vi lär väl få se det någon gång, eller hur ;-)

Igår blev jag däremot fullständigt överraskad av Hasse. Han såg något i skogen som skulle jagas och sköt iväg som ett skott. Jag hann tänka att nu måste jag leta hund i skogen i evigheter, men ropade ändå åt honom att stanna. Hade inga större förhoppningar. Men ta mig fan, han stannade! Jag stod lite i chock några sekunder innan jag verkligen fattade att han precis avbröt jakten på vad det nu var när jag sa åt honom. När jag kom på mig själv (eftersom han fortfarande stod på helspänn och glodde efter det där roliga), så började jag hoppa och skutta och kallade in honom med jätteglad röst. Han kom, men kikade fortfarande lite då och då efter sitt förlorade byte. När han insåg att matte tagit fram köttbullarna glömde han av sig en stund och jag var världens bästa matte. Sen blev det massor med lek och jag kastade pinnar och lät honom göra lite roliga övningar (balansera på ett träd som fallit ner t.ex.) Sen fanns inte måltavlan i minnet längre.

Detta betyder ju inte att han lyssnar nästa gång, men det bådar ändå gått! "Träningen" ger resultat.

Lös för första gången

Publicerad 2010-03-09 14:26:58 i Allmänt,

Idag vågade jag äntligen. Det har gått så bra med linan, så jag tänkte att någon gång måste man ju börja. Vi mötte inga hundar, så jag fick inte tillfälle att testa honom ordentligt, men det var skönt att slippa steppa runt linan hela tiden ;-)

Inget ljud på klippet tyvärr, men han lyssnar fint på "stanna" och skvallrar när han ser skidåkaren.

Det måste inte vara en valp

Publicerad 2010-03-09 12:36:50 i Allmänt,

Jag har sen jag var liten längtat efter en hund. Jag har tittat på tv-program, läst böcker, surfat runt på nätet efter information och drömt mig bort. Jag har gråtit och varit arg över min allergi som satt hinder för mig. När jag väl insåg att jag, trots min allergi, eventuellt kan ha hund, har jag gråtit och varit arg över att min arbetssituation satt käppar i hjulet.

När jag äntligen fick chansen att pröva detta med att ha hund, var jag fundersam över att det skulle bli en vuxen hund. Blir hunden präglad på mig, som en valp blir? Kan man träna en vuxen hund? En hund som redan blivit sin egna individ, med diverse olater och vanor. Går det att forma en sådan hund? Svaret bli ja, på alla punkter!

I början kändes det svårt, absolut. Jag kände inte Hasse och han visste inte riktigt hur jag fungerar heller. Vi prövade oss fram och visst har det av och till varit kämpigt. Med tiden har vi lärt känna varandra. Jag har lärt mig vad som fungerar på honom och inte. Hur han reagerar på min röst och mina rörelser, för att inte förglömma mitt känslotillstånd. Hur jag känner mig för dagen påverkar vårt umgänge en hel del! Aldrig, aldrig träna när jag känner mig irriterad eller saknar tålamod. Det blir bara pannkaka av alltihop då ;-)

Det absolut skönaste är att jag slapp valpperioden, även om den med all säkerhet har sin charm den också. Jag behövde inte ta ledigt i minst en månad, jag behövde inte lägga så mycket krut på ensamhetsträning, för det hade ju gammelmatte redan fixat åt mig. Jätteskönt. Visserligen lämnade jag inte honom ensam mer än nödvändigt i början ändå, eftersom det var en ny miljö för HasseNasse och nya människor, men tiden går inte att jämföra med en valp.
Jag behövde inte lägga krut på att få honom rumsren, det var redan kirrat. Jätteskönt! Inga tidningspapper utspridda i huset, inget ständigt passande för att försöka förekomma hunden när den är kiss/bajsnödig. Störtskönt!
Jag slipper dessa mega-trots-perioder! Asskönt! Visst testar han gränser ibland, men det håller som högst på i någon/några dagar. Sen är det över!

Går det att träna en vuxen hund?
Ja! Jag började med att i princip inte kräva någonting. Jag jobbade bara med vår relation och fokuserade på att ha kul och mysigt. Det enda jag krävde, var kontaktövningarna vi gjorde. Att förstärka vår relation och kontakten med varandra. Stegvis har jag ökat kraven i.o.m. att vi lärt känna varandra och blivit trygga med varandra. Det går riktigt bra. Visst kommer det bakslag också, men främst går det framåt.

Blir hunden präglad på mig?
Jag kan med största säkerhet säga att Hasse är en riktig mammagris. Jag är centrum för honom och vi har en fin kontakt idag. Han älskar naturligtvis även husse, men är vi i en ny miljö så är det mig han söker trygghet hos. Det är nog mest en träningssak. Det blir naturligt så, då det är jag som lägger ner absolut mest tid på att träna med honom och att aktivera honom (och mig).

Har jag kunnat forma honom?
Javisst! Han har varit en lugn hund som inte hetsat upp sig i onödan. Det kan absolut vara skönt, men jag ville ha en lite aktivare kompis som jag kan leka igång ordentligt, även inomhus, men som jag kan avbryta lika snabbt. Det har vi uppnått. Jag har en kille som skjuter fram som en kanon när vi ska ut, taggad till tusen över alla äventyr matte kan tänkas hitta på. Jag har utvecklat hans förmåga att pröva sig fram och han har lärt sig en hel del trick och kommit underfund med att det är riktigt kul.

Jag ångrar inte beslutet att skaffa hund en endaste sekund. Jag har fått höra av folk att det är så mycket jobb, man blir så begränsad, hundar lever länge, etc. Jag undrar över varför folk tar för givet att man är idiot? Dessa människor har sällan en hund själva. Vad gör att dom är så mycket mer insatta i detta än jag tro? Allt handlar om intresse och inställning.

Jag njuter av våra promenader. Även när det snöar i sidled ;-) Visst kan jag känna mig trött ibland och väldigt osugen på att gå ut. Väl ute känner jag ändå att det är jätteskönt! Jag har blivit en aktivare människa, vilket fått mig att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Jag känner mig inte så begränsad. Visst ibland har jag fått avstå att följa med sambon på vissa saker, då vi inte kunnat ta med Hasse och det är naturligtvis tråkigt, men jag skulle för allt i världen inte vilja avstå från att ha Hasse hos oss för sådana saker. För det mesta kan vi ta med honom på middagar hos vänner så där har det inte förändrats ett dugg. Om vi ska ut och festa en kväll ser jag till att aktivera honom ordentligt innan vi går ut och sen går det bra.

Så mycket mer jobb tycker jag inte att det är att ha hund. Det mesta av det "jobbiga" är bara kul.

Så nej, det behöver inte nödvändigtvis vara en valp ni skaffar. Tänk bara på att en vuxen hund kan ha en del bagage med sig och att det är viktigt att veta om detta. Är det något ni kan tänka er att träna på, eller är det för jobbigt? Känns det övermäktigt så sök vidare. Rätt hund finns där ute. Vill ni inte ta på er det ansvaret själva så finns det http://www.hundstallet.se t.ex. Dom ser vad det är för sorts hund dom har och går efter er beskrivning så rätt hund hamnar i rätt hem.

Att hunden är "färdig" innebär inte bara negativa saker. Visst kan dom ha en del olater med sig, eller vanor som funkade i det gamla hemmet, men inte riktigt passar dig. Det positiva är just att det är en färdig hund. Man vet vad den kräver för motion för att må bra, man vet hur den förhåller sig till olika sorters träning, etc. Grundinformationen finns redan där. Alltså kan man i större mån anpassa hund efter eget intresse. Skaffar du en valp, så kan du genom rasen veta ungefär hur den ska/borde bli, men som med allt annat så är det där individuellt. I samma kull kan du få en träningsidiot och en slöfock. Man kan se tendenserna redan i valpstadiet, men man vet inte. Alltså måste man i större mån anpassa sig efter hur hunden blir.

Jag kommer nog även i framtiden skaffa vuxna hundar, om det blir fler efter Hasse. Jag ser helt klart fördelarna med detta upplägg ;-)

Mest bilder

Publicerad 2010-03-08 13:03:27 i Allmänt,

Ännu en underbar, solig dag i skogen. Lite bomull i öronen lite då och då, men mestadels lydig och snäll :-)

Framsteg med glada voffen

Publicerad 2010-03-06 14:41:44 i Allmänt,

Idag är det otroligt skönt väder ute. Solen värmer riktigt ordentligt, fantastiskt nog!

Som vanligt blev det en tur i skogen med Hasse. Han hade linan, även idag, och skötte sig kanon. Vi mötte en lös hund lite hastigt och lustigt. Plötsligt stog den bara där, ca två meter ifrån Hasse. Båda såg lite förvånade ut, haha. Jag ropade på HasseNasse som, faktiskt, vände sig om direkt och sprang tillbaka till matte! Den andra hunden väntade in sin husse som sa åt den att gå fot. Vi plumsade ut i snön och som alltid såg jag till att ha linan slak och bara locka med mig Hasse med rösten. Han följde snällt efter. Vi satte oss ner och lät dom andra passera och sen fick Hasse en stooor köttbulle och en jätteglad matte som belöning!

Jag kastade pinnar åt Hasse, som genast grävdes ner. Hasse sprang förbi mig med rasande fart medan jag låtsades försöka fånga in honom. Jag klappade händer och Hasse hoppade, sprang och lekte. Jag slängde godis som han letade efter och jag slängde iväg snöbollar som han jagade. Kort och gott, en riktigt kul promenad.

Vi passerade tre skidåkare som stannat för att prata lite. dom stog väldigt nära spåret så vi passerade med bara 2-3 meters avstånd. Hasse morrade lite åt dom, men slutade när jag sa till. Han stannade vid min sida och sprang inte till dom för att nosa eller morra mer.

När vi nästan var hemma möttes vi av en dam med sin lilla spaniel. Hasse blev så klart intresserad och spände sig lite. Jag tog inte tag i linan, utan sa åt honom att hålla sig nära mig. Det gjorde han. När jag tyckte att han fixerade för länge så påkallade jag hans uppmärksamhet och för det mesta avbröt han stirrandet. När han inte gjorde det stannade jag och gick tillbaka några steg varpå han kom på sig själv och sökte kontakt med mig igen. Damen hade sett att jag jobbade på med kontaktövningar så hon gick tillbaka en bit så vi kunde passera. Det gick jättebra :-) Han höll sig till mig och visade inga aggressioner alls.

Hoppas, hoppas det fortsätter så här! I så fall är det inte långt kvar tills han kan vara lös på riktigt!



Rensat lite

Publicerad 2010-03-04 14:31:27 i Allmänt,

Ja, nu får nog den här bloggen mestadels handla om mitt hundägande. Orka blogga om allt och inget. Har tagit bort lite inlägg, men lämnat några kvar som inte har något med Hasse att göra. Kommer nog skriva om annat i framtiden också, men mestadels koncentrera mig på skvaller om hundägandet ;-)

Senaste veckan har Hasse blivit valp på nytt verkar det som. Mätt i glädje alltså. Han har blivit mycket spralligare och lekfull. Riktigt söt är han. Han skuttar fram med svansen viftandes konstant. Han anfaller snöhögar och gräver tunnlar åt sig i djupsnön. Han hoppar upp på stenar och gör diverse trix i utbyte mot klick och godis. Det får dessutom absolut inte finnas några pinnar mitt på motionsspåret. Dessa plockar han undan och gräver ner inne i skogen. Haha, han är lite knäpp hunden min. Han har även börjat kampa med en strumpa. Förut fattade han inte riktigt vad han skulle göra när han tagit tag i strumpan/trasan när man försökte leka igång honom. Idag ramlade poletten ner. Äntligen! Han kampade som aldrig förr, för den där strumpan. Riktigt kul faktiskt! Då kanske man kan belöna med lek i framtiden också, inte bara med godis hela tiden.

Jag håller sällan i linan numera, så man kan nog säga att han går "lös" för det mesta när vi promenerar i skogen. Jag har linan kvar som säkerhet, ifall vi möter hundar. Igår mötte vi två småhundar, men han kom faktiskt på inkallningen ändå. Jag tog tag i linan, men såg till att hålla den slak, för att sen gå in i skogen och låta hundarna passera oss. Hasse följde snällt med. Spänner jag linan så blir även Hasse spänd, därför är det så viktigt att jag bara avslappnat byter riktning utan att dra i linan. Han ska följa med frivilligt när jag lockar på honom. Det går riktigt bra faktiskt.

Jag vågar släppa honom på lite längre äventyr numera. Jag är inte maniskt noga med att hela tiden ha linan vid mina fötter. Jag kan låta honom springa en avstickare in i skogen, utan att drabbas av panik ;-) Håller koll på omgivningarna bara och tar det som det kommer. Skulle en hund dyka upp får jag ta situationen då. Någon gång måste jag släppa lite på tyglarna och se vad han klarar och inte klarar.

Om

Min profilbild

Hilda

Stockholmspingla på 27 år, mamma till lilla Sophia, född i april 2012 och matte till Hasse, en Lagotto Romagnolo på 7 år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela