Hildaskrypin

En i mängden

Midsommar

Publicerad 2010-06-27 00:16:52 i Allmänt,

Det blev en nykter midsommarafton för mig. Jobbade ikväll så jag tyckte det kändes väldigt onödigt att dricka alkohol kvällen innan. Husse fick alltså roa sig istället, medan jag gullade med Hasse. Man blir inte så social när man är den enda nyktra personen på en middag ;-)

Hasse lyckades med konststycket att knöla ner sig i världens minsta kattsäng. Blev riktigt imponerad. Skönt verkade han tycka det var också. Tog självklart bilder, men klantig som jag var glömde jag kameran hos vännerna. Får lägga upp dom vid senare tillfälle.

Hasse skötte sig rätt bra och var nyfiken på resterande gäster. Lite tillbakadragen var han, men ändå nyfiken. En av karlarna tyckte han skulle skärpa sig när han fyllesvamlade och stog i närheten och vinglade. Hasse morrade till, men tystnade när jag blängde på honom.

Hemma tigger han förövrigt sällan, men han har lärt sig att hundögonen fungerar alldeles ypperligt hos andra. Hasses matintag bestog alltså av: hundmat, snacks, tårta, kalkon och lite grillade köttbitar här och där. Hmm. Folk har nog bomull i öronen... *Minns tillbaka på mina strikta förhållningsregler* Konstigt nog kommer folk ändå kvittrande (med Hasse hack i häl) "var det gott med tårta lillsnutte?? Jaaaa, lilla sötnosen! Vill du ha kalkon???" Varpå matte skruvar på sig, harklar sig och gör sig redo att protestera, men det hinner varken värdparet eller Hasse lyssna på. Så dom smiter in i köket igen. Hrm. Ja Hasse hade nog en väldigt lyckad midsommar han också. Han och husse liksom.

Halv ett lessnade matte på fyllesvamlet och hundmatandet så där tog det roliga slut och jag packade min glada karl och mätta hund i bilen och körde hem ;-)

Nyttigt

Publicerad 2010-06-24 13:34:15 i Allmänt,

Det är faktiskt väldigt nyttigt att se andra hundägare göra misstag. Då inser man själv vad man gör för fel. På skogspromenaden idag såg vi en jack Russel, hane, som Hasse bråkat med förut. Jag hade Hasse lös och det var den här hunden också.

Hundens matte gick en bra bit före och hade inte sett oss. När jag såg att hunden blev nyfiken på oss och närmade sig oss, så gick jag in i skogen med Hasse. Jag höll mig lugn eftersom jag vet att han inte brukar bry sig så mycket om andra hundar när han är lös (hur han beter sig i koppel är en helt annan historia).

Hasse fick sätta sig på en sten och jag gav honom godis som belöning. Jack Russeln stog kvar på motionsspåret och kikade nyfiket på oss. Hasse brydde sig inte nämnvärt fast han sett den. Fortsatte belöna honom lite titt som tätt och ignorerade den andra hunden. Till slut hördes en vissling och lillhunden sprang vidare till sin matte. No big deal alltså.

Några minuter senare hade jag kopplat Hasse, eftersom han fått lite bomull i öronen då han blev så nyfiken på den andra hunden. Vi kom ikapp "ekipaget" igen och den här gången upptäckte matten oss. Hon stannade och tittade på oss en stund, sen vände hon uppmärksamheten till sin hund som snällt bara stog och tittade på oss. Det syntes på mattens hela kroppsspråk att hon blev stel och på sin vakt. Sakta gick hon mot sin hund som genast fattade att den skulle bli kopplad och gjorde en rusning för att springa fram till oss. Nu fick hon tag på sin hund så han lyckades inte med sitt lilla trick, men det var intressant att se skillnaden i hundens beteende.

När matten inte visste om oss var hon lugn och ignorerade sin hund. Detsamma gjorde jag och Hasse. Inga problem. Spänd matte och därmed förändrat kroppspråk= vi blev mycket mer intressanta och spännande.

Värt att tänka på när jag själv spänner mig vid koppelpromenaderna.  

Skvallerbytta bingbong!

Publicerad 2010-06-24 10:45:58 i Allmänt,

Jag skrattade så jag grät igår.

Gick igenom Hasse efter fästingar. Mitt i petandet kom jag på att dom kan ju faktiskt sätta sig runt rumpan också... Där har jag inte kollat förut, alltså började jag rota runt i pälsen vid rumpan. Mycket riktigt hittade jag en liten blodsugande djävul precis bredvid analöppningen.

Hämtade min nyinköpta fina plastbit (för 99 kr !! Hutlöst...) att plocka fästingen med. Jag ska lägga upp en bild på den sen, den är väldigt smart och lätt i alla fall! Började snurra och sen dra. Hasse sprattlade till och såg helt chockad ut. Helst av allt ville han fly, men matte sa ju nej så han låg snällt (men fortfarande misstänksam) kvar. Tappade fästingen när han sparkade till så jag fick leta rätt på den. 

När jag var klar och sagt "nu är vi klara!" så rusade han, så fort benen bar, till husse. Han hade uppspärrade ögon och petade med nosen på husse. När husse uppmärksammade honom så tittade Hasse "skräckslaget" på mig och började gny som ett litet barn! Haha, aldrig varit med om någon liknande. 

Vilken skvallerbytta jag har hemma va? Springa till husse och gnälla så där! :-D
Husse skrattade också och sa "har du kryp i röven grabben?"

Jag vet att man inte ska förstärka "tyck-synd-om-mig"-beteenden från hundar, men ibland är det bra svårt. Igår var ett sådant tillfälle ;-) 

En av två kärlekar

Publicerad 2010-06-22 14:36:47 i Allmänt,

Min lilla vovsi!
Han som släpar ut mig när jag är nere.
Han som kramas och pussas.
Glädjespridaren och retstickan.

Detsamma måste jag faktiskt säga om Marre också. Ja inte det där med vovsi, men resten ;-)

Vanor

Publicerad 2010-06-22 11:21:42 i Allmänt,

Hasse har två saker för sig som jag tycker är lite småroliga.

1. Vattenskålen. Har den hunnit bli tom så börjar han bolla med den. Någon har dresserat matte alltså. Naturligtvis kommer jag och fyller på när jag hör skramlet. Han har även prövat med matskålen, men till hans förtret så funkar inte det. Han måste finslipa dressyren på matte och han jobbar hårt!

2. Hasse tycker att det är mycket otrevligt om Husse eller Matte slänger sina använda underkläder vid hans bädd i tvättstugan när vi ska duscha. Ofta har dom försvunnit när duschandet är över. Letar man noga hittar man dom ihopknölade någonstans bakom tvättkorgen. Rätt sak på rätt plats!

I övrigt går apporteringsträningen precis så uselt som det gjort hela tiden. Det är tråkigt att hålla i "apporten". Han tar den i munnen, men släpper den direkt. Det går inte att få honom att hålla kvar den i munnen. I övrigt gillar han att hålla saker för sig själv. Han är en samlare! Leker man med en boll t.ex. så rusar han glatt efter den när man slänger iväg den, sen knatar han raka spåret till sin plats och lägger saken där. Han bryr sig inte om den när den väl ligger där. Den ska bara vara där. Ibland har han fem saker liggande där. Det har inte riktigt gått fram att det roliga fortsätter om man leker med matte. Men jag är envis, så jag fortsätter träta. Har planer på att helt enkelt ställa mig där han brukar lämna sakerna. Förhoppningsvis så kommer han ändå och då kan jag belöna för att han kommer in med saken. Vi får se hur det går :-)

Ute tränar jag inte ens på det, för då gräver han ner sakerna istället. Lustig hund.

Bästa hundvakterna

Publicerad 2010-06-21 12:33:15 i Allmänt,

Ja bland dom bästa i alla fall :-D

I lördags skulle vi på försommarfest. Jag hade planerat att ta med Hasse, men fick veta att det skulle komma mycket folk som han inte träffat förut. Det i samband med att dessa kommer vara berusade tyckte jag inte lät så lockande för honom. Att lämna honom ensam hemma från klockan 3 på eftermiddagen till obestämd tid på natten var inte heller något alternativ jag övervägde. Det blev till att panikringa efter hundvakt alltså.

Tur att mamma och hennes man finns. Dom ställde upp! Körde dit HasseNasse och kände mig lite mamma-hönsig när jag gick därifrån. Var naturligtvis tvungen att ringa senare på kvällen för att höra hur det gick. Tydligen hade han stått och sniffat och väntat vid dörren efter att jag gått. Undrat när jag kommer tillbaka. Det hade släppt efter ett tag.

Det braiga med mamma och hennes man är att dom är ena riktiga friskusar. Joggar och promenerar jämt gör dom (ja mamma nu berättar jag lite om er på stora, vida nätet :-p) Perfekta hundvakter alltså. Han fick sig tydligen en promenad i skogen på 1,5 timme. Mamma var ute och sprang med honom också, dagen efter, om jag forstog det hela rätt. Så han har fått röra sig ordentligt på dygnet han var borta.

Styvpappa är ju lite läskig och när han försökt leka med Hasse så hade Hasse tyckt att han var mycket märklig och smitit in i badrummet till mamma. Där satt han och kikade nyfiket på henne hela tiden dom var där. Hasse tycker att mammas man är en konstig prick *skrattar*

När vi fick hem Hasse på söndagen var han helt slut. Han sooov som en stock. Trött, tröttare, tröttast var han. Han orkade knappt lyfta på huvudet när man pratade med honom. LillPojken. Han fick sin stimulering med råge!

Tröttis
 

Mer än så här orkade han inte bry sig när han blev tilltalad ;-)


Det var märkligt att vakna på söndagen och inse att Hasse inte var där. Man vänjer sig fort! Min lilla bäbis är det.

Jahaja, då ska jag ut med minimonstret nu!

Hej o hå!

Möhippa

Publicerad 2010-06-20 13:49:37 i Allmänt,

Tjo, vilken fredag det blev!

Jag hade mina misstankar då jag fått ett meddelande från en arbetskamrat om att hon ville ta en öl efter jobbet. Det i sig hade inte varit något att fundera över, om inte hon avslöjat så mycket. Ta med dig kläder krävde hon och det skulle följa med en person, men hon ville inte avslöja vem. Undrade naturligtvis varför jag skulle ta med kläder om vi bara ska ta en öl efter jobbet. Och varför var det så hemligt med vem denna kompis var? Min tanke var däremot att det skulle vara en "minimöhippa".

På fredagen, när jag dök upp på jobbet, märkte jag att min arbetsledare var fint sminkad och håret var fixat. Tänkte inte längre än så. Jag anade oråd på riktigt under kvällen, då min arbetskamrat ringde och undrade när jag skulle bli klar. Strax efter ringde min arbetsledare och undrade när jag skulle komma in till kontoret. Hon var väldigt noga med hur länge jag skulle dröja. Hon hade tydligen tänkt att vi skulle gå hem tidigare denna fredag. Hon uttryckte sig annorlunda mot vad hon brukar så när vi pratat klart la jag ihop två och två. Hon var ju uppfixad och fin. Jaha, tänkte jag, det är hon som är denna mystiska person.

När jag kommer till kontoret och ska gå in står dörren öppen. Det är en massa blöta skoavtryck till dörren. Jag blir än mer misstänksam. Det är helt nersläckt i lokalen och knäpptyst. Det är aldrig tomt och släckt den tiden. Då visste jag. Dom står och lurpassar bakom hörnet och ska överraska mig. Det gjorde dom med råge! Trots att jag var beredd! Runt hörnet stog inte tre personer. Snarare 15! Det blåstes i tutor och hurrades. Jag blev anfallen av kramar och chocken var total. Otroligt kul var det :-D

Jag bytte om och sminkade mig lite snabbt. När jag kommer ut säger en av tjejerna: "Nej, nu är hon för snygg! Vi måste göra henne fulare!" Så fram åkte den röda genomskinliga slöjan som sattes i mitt hår tillsammans med den lilla, glittrande tiaran. Runt halsen hängdes massor med strass och pärlhalsband. Jag tyckte jag såg rätt söt ut ändå jag ;-)

Det blev mycket alkohol och dans. Jag skuttade runt på dansgolvet med min klunga ballonger och främlingar kom fram och grattade, kramade mig och en del välvilliga(?) karlar undrade om jag var heelt säker på detta? :-p Blev t.o.m. erbjuden ett sista ligg innan äktenskapet, men jag tackade skrattande nej.

Jag hade jättekul och skämde förmodligen ut mig flertalet gånger under kvällen, men det struntar jag i.

Bästa möhippan! Nu väntar vi på bilderna!

Hasse kan pussas!

Publicerad 2010-06-15 22:15:44 i Allmänt,

Jaa!

I 8 månader (snart) har vi haft honom. Sedan första dagen har jag försökt lära honom "puss". Han har inte fattat. I Hasses värld är man artig när man inte är i ansiktet på folk. Han har hela tiden vikt undan ansiktet när jag kommit för nära nosen. Jag har fått pussa honom på huvudet eller kinden.

För några månader sen, när husse släppte in Hasse i sovrummet på morgonen, blev han så överlycklig att han hoppade upp i sängen och gav mig en stor blöt puss. Jag har bara lyckats få mig en puss när han är så där överdrivet glad. Men idag! Idag släppte det! Idag föll poletten äntligen ner!

Ja, jag har fått mig några smällar i ansiktet, när han går igenom alla andra tricks han kan för att få godiset (mest vevande med tassarna åt olika håll). Har några små revor på halsen bl.a. men vad gör man inte för en puss? ;-) Han vevar fortfarande med tassarna, bara för att kolla, det är fortfarande oartigt att peta folk i ansiktet säger han. Men när godiset inte kommer så får jag en snabb, snabb puss på munnen. O dåå kommer godiset! Hurra!

Nu ska här pussas! Varje dag!

Trött på't eller vad?

Publicerad 2010-06-15 21:15:07 i Allmänt,

Haha, kan inte mer än skratta åt mig själv ibland.
Kan vara så att jag är lite less på hela bröllopsplanerandet nu.

Idag åkte vi till Lilla Essingen för att beställa en bröllopstårta. Samtalet gick väl ungefär så här:

Hon: "Vad vill ni ha för tårta?"
Jag: "Vad har ni?"
H: "Ja vi har lite olika sorter" *en massa rabblande om dom olika alternativen. Mestadels chokladvarianter, med eller utan mandelbottnar och dylikt* Intresseklubben antecknar.
J: "vad tycker du då? Vad rekommenderar du?"
H: "Eeh, jaa det är ju er dag, det kan bara ni bestämma."

Marre börjar skruva på sig och undrar lite diskret om inte vi kan ta samtalet utomhus så han får röka. Jag och tjejen kikar ut genom fönstret och säger nästan samtidigt att han får vänta. Hon med ett skratt och ett skämt efteråt om att det är nyttigt, medan mitt svar mest var syrligt och jag kastade onda ögat på honom.

J: "Alltså jag är överkänslig mot en del nötter, men jag har inte listat ut vilka sorter."
H: "Ja, då kanske ni ska skippa mandelbotten. Vi får byta ut det mot något annat."
J: "Alltså jag har inte reagerat på just mandel förut, så jag tror det är lugnt."
Hon kikar lite undrande på mig: "Jo, ja, fast det kanske är dumt att chansa på bröllopsdagen...?"
J: "Ja, det förstås..."

H: "Vilken sort är ni intresserade av?"
J: "Joo, den med choklad och hallon lät ju gott... Vi kan köra på den antar jag." Rycker på axlarna lite så där nonchalant.
H: "Ok, vill ni ha någon fin utsmyckning? Vi kan fixa riktiga blommor etc", förklarar hon fint och gestikulerar. "Det kostar lite extra då".
J: "Alltså jag vill bara ha en tårta att servera efter maten, strunta i blommorna..."
H: "Haha, ja ni verkar vilja ha det enkelt. Inget extra så där...?"
J: "Njaa, alltså jag är ganska trött på det här nu, jag vill bara fixa allt. Vi vill bara ha en tårta som sagt..."
H: "Ok, vill ni en ställning till tårtan?" *Rabblar upp olika tårtställningar som dom har*
J: "Kostar det nåt?"
H: "Nej, det ingår. Fast ni måste ju lämna tillbaka ställningen sen."
J: "Det låter jobbigt. Skippa tårtställningen."
H: "Ni vill inte ställa tårtan på nåt fint sätt då?"
J: "Nee, det går väl lika bra att bara ställa den på bordet? Som man brukar? Den ska ju ändå skäras i bitar..."
H: "Hmm, jo det har du rätt i."

I den stilen gick hela samtalet. Hon skruvade mycket på sig. Jag skruvade också på mig. Tyckte det var lite jobbigt med alla frågor. Ge mig en tårta att servera så blir jag nöjd. Typ.

Marre drog en lättnadens suck när pratstunden var över och vi gick ut.
Han tände en cigg, medan jag gnällde om att han jämt ska försöka tvinga ut både resturangpersonal och nu konditoripersonal i kylan för att han blir uttråkad och vill röka.

Marre flinar och jag garvar.
Tårtan är beställd i alla fall ;-)

Hassebus!

Publicerad 2010-06-15 11:42:20 i Allmänt,

Nu har Hasse haft en riktig kanonperiod! Han har varit framåt, social och skött sig hyfsat vid hundmöten. Älskar dom här utvecklingsspurterna som dyker upp lite då och då :-D

I torsdags fick han träffa min väninna och hennes fyraåriga dotter. Det gick mycket bra! Nu är lilltjejen lite rädd för hundar så hon höll ju lagom avstånd. Fast ett litet plastflygplan fick han i huvudet och en boll (som han punkterade) gjorde tösen om till en hatt och satte på hans huvud. Högst onödigt tyckte Hasse, men det gick bra. Han tog det med ro :-)
På bussen, på väg dit, fick han sitta i mitt knä en stund. Det var mycket spännande att kika ut genom fönstret! Men det gungade lite väl mycket så efter tio minuter lessnade han och hoppade ner. Fast det var bara skönt för det blev lite tungt efter ett tag...

Hundar har vi mött både på lagom avstånd och lite hastigt och lustigt runt hörn. Det har gått bra! han spänner sig lite ibland, men han har inte gjort några utfall trots några pressade situationer. Matte brömmer massor när han sköter sig. Det lönar sig att vara envis alltså. Fast vi råkar nog ut för fler bakslag utmed vägen, men det går framåt!

Min styvpappa har varit rätt läskig ända sen vi fick hem Hasse, men i söndags överraskade han oss alla. Vi hälsade på hos mamma och hennes man. Hasse var på jätteglatt humör när han fick syn på mamma så jag passade på att utnyttja glädjeruset. Jag sprang glatt fram till styvpappa, som satt i soffan, och klappade på soffan. Utan att tänka sig för hoppade Hasse upp och satte sig bredvid den där läskiga gubben. Han såg faktiskt lite förvånad ut själv, haha! Klappade och berömde samtidigt som stypappa klappade lugnt och undvek ögonkontakt. Det gick bra och Hasse var lugn. Framsteg!

Idag åkte jag till jobbet på morgonen. Råkade få med mig en kunds pengar igår kväll, så jag åkte in och lämnade dom på kontoret. Hasse fick så klart följa med. Han charmade tjejerna på jobbet rejält. En av kvinnorna vet inte riktigt hur man beter sig kring hundar så hon pratade med hög bullrig röst och böjde sig ner över Hasse för att klappa. Han stirrade lite på henne, men bestämde sig för att hon var ofarlig. Jag passade på att promenera rejält med Hasse och det i kombination med alla bussbyten har resulterat i en mycket, mycket trött lillkille. Han sover gott nu :-) Ska nog ta och göra likadant.

Vestibulit

Publicerad 2010-06-09 13:19:25 i Allmänt,

Jag gillar egentligen inte att skriva om så här privata saker, men det här ämnet är så viktigt för mig att jag gör det ändå.

Många kvinnor lever med smärta helt i onödan. Kvinnor upplever skam, en känsla av otillräcklighet och skräck över att partnern ska lämna henne. Det pratas inte så mycket om problemet idag. När det görs är det nästan som att det viftas bort, förklaras bort eller helt enkelt bagatelliseras. Vården ger många olika svar och jag anser att vården för kvinnor med dessa problem är rent ut löjligt otillräcklig.

Att man har ont under samlag bl.a. behöver inte betyda att man har just vestibulit, men det är bra att veta att det finns. Att man kan få hjälp. Det är ok att prata om det.

Själv drabbades jag av vestibulitliknande problem. Jag väljer att inte diagnostisera mig själv med åkomman, då jag aldrig utredde orsakerna ordentligt. Bl.a. för att den lilla hjälp jag fick var ett stort skämt. Jag fick alltså aldrig någon diagnos över mina smärtor.

En bra sida med mycket information är www.vestibulit.se

När jag först sökte hjälp för mina problem, sökte jag mig till ungdomsmottagningen. Det gjordes ingen undersökning, däremot fick jag rådet att smörja in mig med olivolja i underlivet samt göra töjövningar. Jag skulle alltså föra in fingrarna och töja ut varje dag. Hon garanterade mig att jag skulle bli bättre och att jag inom ett halvår-år skulle vara av med besvären. Det var inte tal om någon vestibulit. Jag var ung (16-17) och dom sa att det var vanligt att unga tjejer hade detta problem.

Jag gjorde några besök till, för att hålla koll på allt. Det blev ingen förbättring och inga undersökningar gjordes. Jag blev bara kladdig av olivoljan och töjövningarna gjorde precis lika ont som när jag började. Jag gav upp.

Jag hörde av en slump talas om vestibulit. Läste lite om det och blev mest deprimerad. Jag skulle alltså tvingas leva med samlagssmärtor resten av mitt liv. Toppen. Varje besök hos en gynekolog var ett helvete. Jag bad dom vara försiktiga innan undersökningen, men dom fnös mest och tyckte jag överdrev. Det blev aldrig några ordentliga undersökningar, då jag vred mig av smärta och grät.

Efter att ha levt med problemet i några år, tyckte jag att jag måste göra ett nytt försök. Den här gången vägrade jag gå till ungdomsmottagningen. Jag hade bara mött arrogans och otrevliga personer där. Bl.a. var det en av gynekologerna på ungdomsmottagningen som efter en kort gynundersökning konstaterade att jag inte hade astma (som jag blev diagnostiserad med när jag var liten). Anledningen till detta påstående var att hon ville skriva ut starka värktabletter mot min mensvärk. Tabletter som personer med astma inte får ta. Hon kunde tydligen se min lungstatus genom att gräva runt lite i mitt underliv. Hon måste vara mycket duktig den där.

Jag ringde till en vanlig gynekologmottagning. Dom ville först inte ta emot mig, men mamma hjälpte mig och förklarade läget. Jag fick komma. Det var en man som skulle undersöka mig. Jag struntade i vilket, jag ville bara ha hjälp. Han tog in en kvinna till hjälp och han sa att han skulle göra en ordentlig undersökning. Kvinnan höll i mig när han började undersökningen och det behövdes. Jag grät hsyteriskt och försökte krypa undan pga smärtan. Han gjorde undersökningen ändå. Efteråt sa han att han inte kunde se något onormalt, men han såg ju att jag hade mycket ont. Äntligen någon som tog mig på allvar.

Han frågade om jag tog p-piller. Det gjorde jag och hade gjort sedan 16 års ålder. Han rekommenderade att jag skulle sluta med dom, om problemet inte gick över skulle jag återkomma. Efter ett halvår utan piller var jag nästan bra. Jag behövde aldrig något återbesök.

I fyra år åt jag p-piller. I fyra år hade jag fruktansvärda, brännande smärtor vid samlag. Jag gick igenom så många år av smärta, skam och otillräcklighet pga dessa piller. Ingen sa något. Ingen ville erkänna att jo, man kan få sådana biverkningar av dom. Vården är så upptagen med att höja pillrena till skyarna att det hålls tyst om det.

Efter två år utan piller bestämde jag mig för att prova en annan sort. En svagare sort, för gynekologen (återigen på ungdomsmottagningen) tyckte att det inte borde vara några problem. Hon trodde inte på att det var pga tabletterna jag hade haft så ont. Jag åt tabletterna i två veckor och smärtorna började så sakteliga återkomma. Jag slutade tvärt. Problemen försvann. Igen.

Idag är jag i princip återställd. Gynekologundersökningar är fortfarande smärtsamma, omän inte lika hemska som då.

Vad vill jag med den här texten?
Jag vill informera om att om ni har dom här problemen, så kan det bero på p-piller/andra hormonpreparat ni använder som preventivmedel. Det behöver inte vara så, men det är värt att prova, eller hur?

Jag vill också att andra ska veta att det finns fler med problemet. Det finns hjälp att få. Tyvärr är det rätt svårt att hitta den hjälpen bara. Ge inte upp. Försök.

Den här är vad jag hittar om just p-piller och vestibulit:
"Då det gäller p-piller är det enda tydliga sambandet mellan dessa och vestibulit att kvinnor som börjar med p-piller i sina tidigaste tonår (tretton - fjorton år) och har ätit dem i mer än två år, har en tendens att oftare drabbas av vestibulit än andra."

Källa: www.vestibulit.se

Googlar man på vetsibulit och p-piller så finns fler medicinska sidor som skriver samma sak.

Jag menar inte att p-piller är ett stort ont monster som ska bekämpas. Att det är den enda orsaken och att den enda hjälpen som finns är att sluta. Jag vill lyfta fram att det är en biverkning som en del kvinnor råkar ut för när dom tar p-piller.

Jag har pratat med andra kvinnor som upplevt samma sak som jag. Smärtorna har blivit lättare/försvunnit när som slutat med sina p-piller.

Det blir gärna en ond cirkel när man har smärtor vid samlag. Den här texten tycker jag beskriver det väldigt bra (även det här från vestibulit.se):

"Vestibulit är ett problem som inte bara drabbar kvinnan, utan även hennes partner. Ofta är det ett tillstånd belagt med skam.
Kvinnor beskriver hur de vissa gånger kan ha samlag utan problem, medan det andra gånger är oerhört smärtsamt. Vissa gånger fortsätter kvinnan ändå, och genomför samlaget. Ibland för sin partners skull, ibland av pliktkänsla. Andra gånger blir smärtan övermäktig och kvinnan tvingas avbryta - något som givetvis leder till att mannen känner sig avvisad, om inte kvinnan kan eller vill berätta och förklara.
Båda parter känner sig besvikna, och kanske skuldtyngda, och inför nästa samlag har kvinnan ytterligare press på sig.

En ond cirkel kan bli följden av detta. Kvinnan känner oro inför samlaget, rädsla för att kanske förlora sin partner, och en känsla av skam som hos kvinnor med vestibulit inte är ovanlig. Dessa negativa känslor gör att sexlusten minskar och eventuella samlag blir ännu mer smärtsamma.
Det är inte sällan som kvinnor "ställer upp" i hopp om att problemet kommer att gå över av sig själv, vilket bara leder till en ytterligare försämring av kvinnans tillstånd."



Det finns hjälp. Våga fråga efter den.

Hundar lever i nuet?

Publicerad 2010-06-08 10:07:26 i Allmänt,

Ja folk säger det. Tydligen ska hundar inte "skämmas" för saker dom gjort tidigare. Med skämmas menar jag att hunden är medveten om att den gjort fel. Inte skamkänslor som vi människor upplever.

Jag är tveksam.

Ok. Vanligtvis när jag kommer hem och husse glömt stänga dörren ut till hallen (vilket han ofta gör), så kommer en jätteglad hund och möter mig i dörren. Han skuttar och steppar med viftande svans. Han veet att matte vill att han ska ligga på sin plats och vänta, så när matte försöker låta sträng (vilket jag förmodligen misslyckas med totalt) och säger åt honom att gå och lägga sig, så springer han glatt steppande och lägger sig. Sen ligger han där och spritter i hela kroppen av upphetsning över att matte är hemma. Han har så svårt att ligga kvar tills matte säger varsågod, eller (om han är alldeles för uppjagad) tills matte kommer fram och kelar med honom.

Tre ord sammanfattar honom när jag kommer hem.
Glad, gladare, gladast.

Igår när jag kom hem, så möttes jag inte av någon hund. Det var bara tyst. Jag hörde inga steppande tassar eller upphetsat fnysande från Hasse. Det var bara tyst. Jag anade oråd. Kikade mot Hasses sovplats och där stog han. Helt stilla, avvaktande och med ett väldigt undergivet uttryck i hela kroppen. Han viftade inte på svansen och han försökte inte göra minsta ansats till att komma fram. Han stog där på sin plats dit jag brukar skicka honom när jag kommer hem och vill att han ska vänta på mig. Ser mig omkring och upptäcker den. Den uppslitna soppåsen. Det ligger en söndertrasad kartong med pepparsås som är renslickad. Plasten till fläskfiléen är renslickad den med. Det ligger uppslitet papper, plast och kartong lite överallt. Aha. Där har vi anledningen.

För Hasse vet att han inte får göra så. Jag upptäckte den uppslitna soppåsen sist, alltså kan han inte ha uppfattat något annorlunda kroppspråk från mig.

Så jag tror visst att hundar förstår att dom gjort fel. Även om dom gjorde det tidigare när matte eller husse inte såg. Hasse var en busig jycke igår ;-)

Imponerad

Publicerad 2010-06-07 13:01:52 i Allmänt,

Hasse har visat sig riktigt duktig senaste dagarna. Jag har alltid kopplat honom vid hundmöten, men nu har han visat flertalet gånger att han klarar det galant, fast han är lös.

För några dagar sedan, när Hasse sprang lite före mig i skogen, kom en man med sin hund framrusande mitt i en kurva och ekipaget tvärstannade när dom fick syn på oss. Hasse blev lite förvånad och jag hojtade åt honom att stanna. Det gjorde han. Nu kom den lite lurigare delen. Han lyssnar dåligt på inkallning när han ser en hund. Han vill gärna stå kvar och glo. Men icke! Han kom fort som ögat när jag ropade på honom. Hela kroppspråket talade visserligen om för mig att Hasse blivit något överraskad och tyckte det var skönt att matte talade om för honom vad som skulle göras. Det var lite "Shiiit, jag kommer matte! Det är en hund där borta! Kolla!" Sen sa jag glatt att "nu går vi in i skogen!" och han följde efter med viftande svans. Sen satte han sig snällt vid min sida och kikade nyfiket på ekipaget som passerade en bit bort på motionsspåret. Inga probs!

Igår mötte vi, lika plötsligt, en kvinna som joggade med sin hund. Jag klev rätt in i skogen på en gång och kallade på Hasse. han följde snällt efter. Däremot gjorde han en liten fuling och kom inte ända fram, för han ville kika på närmare håll än matte. Det tyckte jag var lite onödigt ;-) Men det gick bra och Hasse fick massa godis, lek och beröm!

Jag älskar min tokhund!

På torsdag bär det av mot Finland. Det är racetävling på gång och jag ska hänga på med kameran. Det innebär då att Hasse ska bo hos gammelmatte i några dagar... Hmm, det känns. Skumt. Ja, han har det ju bra hos gammelmatte och kompisarna, men jag kommer sakna honom massor!

En dag på stallet

Publicerad 2010-06-06 19:55:46 i Allmänt,

Hasse fick följa med mig och en kompis till stallet i fredags. Han skötte sig riktigt fint! Naturligtvis var han lite nervös i början när han hade varsinn häst på varsinn sida. Men vem var inte det? ;-)
Bilder togs natuligtvis!

Huvudperson 1: Hästen, Birk


Huvudperson 2: Hasse-Nasse

 

I början höll han sig på säkert avstånd. Den där stora hunden visste man ju inte vad den skulle hitta på.                             



Sen skulle han flasha lite för Birk.

"Gör om det där om du kan du!"



När morötterna kom fram glömde Hasse hur stor och läskig Birk är. Sen gick det hur bra som helst!



Min lilla sötnos

Om

Min profilbild

Hilda

Stockholmspingla på 27 år, mamma till lilla Sophia, född i april 2012 och matte till Hasse, en Lagotto Romagnolo på 7 år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela